Cinque Terre

KLIMATCHECKEN

Idag finns det ett par tusen föreningar runt om i Sverige som inte äger sin egen mark utan betalar en avgift till kommunen, en så kallad tomträttsavgäld. Många av dessa föreningar bildades för 50-60 år sedan och har nu varit tvungna att stå inför en stor förändring. Denna förändring baseras på att bindningstiderna som pågått i 50 år löper ut och fastighetsägarna behöver då förnya sina tomträttsavgälder.

Den nya bindningstiden som är avsevärt kortare på cirka 10 år innebär en markant skillnad i det belopp som föreningarna nu behöver betala sin kommun jämfört med deras tidigare avgifter. Det kan ha gått från ett par tusenlappar till flera hundra tusen och även miljonbelopp som föreningen nu ska betala årligen till kommunen. Att köpa loss marken till ett marknadspris har i de flesta fall varit otänkbart då belåningsnivån för föreningar då varit på en liknande nivå som för ett nybyggt flerfamiljshus idag, trots att föreningarnas fastigheter inte är nybyggda.

Höjd månadsavgift leder till ansträngd ekonomi

För att kunna betala denna kostnad så tvingas många föreningar att höja månadsavgiften som varje bostadsrättsinnehavare betalar och det kan i flera fall röra sig om kraftiga ökningar. Föreningens ekonomi blir på grund av detta ansträngd och det blir allt svårare att samtidigt kunna göra korrekta avsättningar till kommande underhåll av fastigheten, med andra ord så blir föreningens ekonomiska situation väldigt dåligt drabbad.

Optimera driften med hjälp av smartuppkoppling

I dessa fall är det viktigt att föreningarna gör vad de kan för att återfå kontroll över situationen. Det kanske inte möjligt att hitta besparingsmöjligheter på alla fronter som täcker de skenande kostnaderna, men de kan med ett lite smartare tillvägagångssätt minska den ekonomiska smällen och därigenom se till att fastigheten och dess underhåll inte blir eftersatt. Några goda exempel som kan genomföras via exempelvis Proptech är att koppla upp fastigheten och mäta/optimera hela driftflödet så att kostnaderna blir lägre. Det ger även styrelsen möjlighet att ha ett finger på fastighetens puls samt få indikationer när åtgärder behöver sättas in och genomföras. Det kommer att göra att pengar inte spenderas i onödan utan endast när det verkligen behövs.

Om ni har en tomträttsavgäld i er förening idag som ännu inte löpt ut så kan ni börja genomföra några förebyggande åtgärder. Höj avgiften något varje år så att ni bygger likviditet i föreningen samt så ni bättre kan mäta de ökade kostnadnaderna. Börja även optimera er drift så att er förbrukning minskar. Sker det på rätt sätt kan det innebära att ni sparar pengar redan nu och det kan dessutom leda till att fastigheten sköts på ett mer hållbart sett vilket minskar oförutsedda reparationskostnader och att styrelsens insyn i fastighetens skick blir betydligt högre. I det långa loppet kan det handla om rätt mycket och det kan hjälpa er förening att hantera den ökade kostnad som troligtvis kommer.

Vi på Free2Move hjälper gärna till att hitta de effektivaste optimeringsmöjligheterna för just er fastighet.

Text: Mikael Hankell Sales Manager Syd Free2Move